Auditul intern poate fi exercitat atat de persoane din interiorul societatii in cauza, cat si de persoane din exteriorul acesteia, cum ar fi auditorii financiari. Acesta furnizează consiliere independentă, avize și recomandări.
Scopul auditului intern este urmatorul:
• verificare daca activitatea societatii este in conformitate cu politicile, programele si managementul acestuia, conform prevederilor legale;
• evaluare daca controalele financiare ,cat si cele nefinanciare sunt aplicate si daca acestea conduc la cresterea eficientei activitatii societatii respective;
• verifica daca informatiile atat financiare, cat si financiare furnizate de catre sistemele informatice interne furnizeaza realitatea atat economica, cat si manageriala a activitatii societatii.oferirea de recomandari pentru imbunatatirea activitatii organizatiei.
- identificare a riscurilor la care este supusa activitatea organizatiei, cat si proceduri si politici de eliminare a acestora, respectiv a fraudelor sau a pierderilor.
- oferirea de recomandari pentru imbunatatirea activitatii organizatiei.
Pentru auditorii financiari , pe durate desfasurarii auditului propriu-zis, ei se bazeazasi pe rezultatele auditului intern, acesta constituind proba de audit pentru efectuarea unui audit statutar, respectiv pentru intocmirea raportului de audit final.
Pentru regiile autonome, companiile nationale si societatile nationale, precum si pentru alte entitati economice cu capital majoritar de stat, auditul intern trebuie organizat in conformitate cu legislatia privind auditul intern din entitatile publice.